basic mathematics image
 basic mathematics image

Multiplication word problems


Multiplication word problems arise in situations where we do repeated addition of the same number. Think of multiplication as a shortcut for adding the same number multiple times.





Consider the following situations, but you will need to study or review multiplication of whole numbers before proceeding with this lesson. Problem #1:

An apartment has 4 bedrooms. Each bedroom has 3 bookcases. How many bookcases are there in the apartment?

Solution

Using addition, you can argue that there are 12 bookcases in the apartment.
( 3 + 3 + 3 + 3 = 12)

However, the problem can be solved faster by doing a multiplication of 3 and 4 since 3 × 4 = 12

In general, multiplication gives the same answer as repeated addition.

Problem #2:

There are 60 minutes in 1 hour. How many minutes are there in 12 hours?

Solution

Once again, you can use addition to solve this problem, but you will waste your time since you have to do repeated addition of 60 twelve times.

60+60+60+60+60+60+60+60+60+60+60+60 = 720

However, 60 × 12 = 720 gives you the same answer faster

Problem #3:

Mr. John's new hybrid car gets him 50 miles per gallons.If Mr John get a full tank with 14 gallons of gas, How far can Mr John go?

Solution

Number of miles = 50 × 14 = 700 miles.

Problem #4:

Sylvia's income is 500 dollars per week. How much does Sylvia makes every year?

1 year = 52 weeks.

Thus, 500 × 52 = 26,000 dollars


Have A Great Basic Math Word Problem?

Share it here with a very detailed solution!

Enter Your Title

Enter Your Basic Math Word Problem![ ? ]

Upload 1-4 Pictures or Graphics (optional)[ ? ]

Add a Picture/Graphic Caption (optional) 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

Your Name

(first or full name)

Your Location

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

Check box to agree to these submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)

What Other Visitors Have Said

Click below to see contributions from other visitors to this page...

Lemon Juice 
Delwyn sells lemon juice for 20c. Delwyn got 50 customers. How much did she earn? 20c into 1.00 = 5 5 into 50 = 10 answer $10

How much money Ana has all together? Not rated yet
Ana found a 15 dollar bill on the floor on Saturday. Then on Sunday her parents gave her 155 dollars. How much does Ana have all together? …

Click here to write your own.





Page copy protected against web site content infringement by Copyscape













 
Copyright © 2008. Basic-mathematics.com. All right reserved