Division word problems

Division word problems arise in situations where we are trying to find out how many times a number go into another. In general, division is the inverse operation of multiplication.

Division word problem

Did you have a hard time understanding the division word problem in the figure above? Keep reading!

More division word problems

Consider the following situations

Problem #1:

Sylvia's income is 26,000 dollars per year (52 weeks). How much money does Sylvia make weekly?

Sylvia's income of 26,000 dollars was found by doing the following:

? × 52 = 26,000 where the question mark represents Sylvia's weekly income.

It may take you forever to try every possible number that you need to multiply by 52 to get 26,000.

The number is of course 500, but to find it, do a quick division of 26,000 by 52.

You can also think of the problem above as a linear equation.

In this case, you can replace the question mark by x and solve either of the following two equations:

x × 52 = 26,000 or 52 × x = 26000.

You will then follow the steps outlined in solving multiplication equation.

Problem #2:

How many hours are there in 660 minutes?

Important information to know: 1 hour = 60 minutes.

? × 60 = 660 minutes where ? represents number of hours.

Just divide 660 by 60.

660 ÷ 60 = 11, so there are 11 hours in 660 minutes.

Problem #3:

How many meters are there in 550 centimeters?

Important information to know: 1 meter = 100 centimeters.

? × 100 = 550 centimeters where ? represents number of meters.

Just divide 550 by 100.

550 ÷ 100 = 5.5, so there are 5.5 meters in 550 centimeters.

Problem #4:

In one night, a movie theater sells tickets for 6450 dollars. Each ticket costs 15 dollars. How many people purchased a ticket?

? × 15 = 6450 where the question mark represents the number of people who purchased a ticket.

6450 ÷ 15 = 430, so 430 people purchased a ticket.

Problem #5:

How many 8-ounce sodas are there in a 4-quart dispenser?

First, convert 4-quart to ounces. Since 1 quart is equal to 32 ounces, then 4 quarts equals 4 × 32 ounces = 128 ounces.

? × 8 ounces = 128 ounces where the question mark represents the number of 8-ounce sodas in a 128-ounce dispenser.

128 ÷ 8 = 16, so there are sixteen 8-ounce sodas in a 4-quart dispenser.

Have A Great Basic Math Word Problem?

Share it here with a very detailed solution!

[ ? ]

Upload 1-4 Pictures or Graphics (optional)[ ? ]

 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

(first or full name)

(e.g., City, State, Country)

Submit Your Contribution

  •  submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)

What Other Visitors Have Said

Click below to see contributions from other visitors to this page...

Administrative assistant 
jose, paul and dan went fishing and all three of them caught a fish dan's fish weighed four times as much as paul,s fish and jose,s fish weigh half …

How many vans are needed ? Not rated yet
For the class trip, 48 children lined up in a queue. If 8 children can sit in a mini van, how many vans are needed? Solution ? X 8 = 48: Here, …

Children and the Corn Not rated yet
Once upon a time, there was a family of children. The oldest of these children was in charge of making sure that each of the other children did what they …

Click here to write your own.

Recent Articles

  1. Introduction to Physics

    Nov 18, 20 01:20 PM

    Top-notch introduction to physics. One stop resource to a deep understanding of important concepts in physics

    Read More

New math lessons

Your email is safe with us. We will only use it to inform you about new math lessons.

                                 Follow me on Pinterest

Real Life Math Skills

Learn about investing money, budgeting your money, paying taxes, mortgage loans, and even the math involved in playing baseball.