Speed word problem

by Mikayla
(Oklahoma, United States)

A truck left a depot at noon traveling an average speed of 40 kilometers per hour. How far from the depot and what time will it overtake another truck, which left the same depot 2 hours earlier and was traveling 30 kilometers per hour.

Let t be the time it takes the truck traveling 40 km/h to overtake the truck traveling 30 km/h.

Then, the truck traveling 30 km/h will be overtaken in t + 2 hours

Truck traveling 40 km/h

d = vt

d = 40t

Truck traveling 30 km/h

d = vt

d = 30(t+2)


Truck traveling 40 km/h will meet with truck traveling 30 km/h when the distance is the same.


40t = 30(t + 2)

40t = 30t + 60

40t - 30t = 30t - 30t + 60

10t = 60

Since 10 times 6 = 60, then t = 6

Truck traveling 40 km/h will overtake the other truck after 6 hours or at 6:00 pm

d = 40 x 6 = 240

d = 30 x(6 + 2)

d = 30 x 8 = 240

The trucks will be 240 km away from the depot.

Click here to post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to System of linear equations.







Recent Articles

  1. Find water left in a tank using arithmetic sequences

    Jul 20, 17 10:41 PM

    A water tank is emptied at a constant rate. Initially, 36,000 gallons of water were in the tank. A the end of five hours, 16,000 gallons remained. How

    Read More

New math lessons

Your email is safe with us. We will only use it to inform you about new math lessons.

            Follow me on Pinterest


Page copy protected against web site content infringement by Copyscape








Recent Lessons

  1. Find water left in a tank using arithmetic sequences

    Jul 20, 17 10:41 PM

    A water tank is emptied at a constant rate. Initially, 36,000 gallons of water were in the tank. A the end of five hours, 16,000 gallons remained. How

    Read More