Understanding car financing
Understanding car financing is the goal of this lesson. You will become familiar with some of the basic terms used when financing a car and some of the basic mathematics involved as well.
Most people who buy a car cannot pay cash at the time of purchase, so the common thing to do is to make a down payment and fill out a car loan application form.
A down payment means that you can trade in an old car, or give some money out of your pocket, or both.
The amount left will be financed and paid in monthly installments.
The sum of the down payment and all monthly installments is called the deferred payment price.
Understanding car financing with a couple of concrete examples
Let's take a couple of examples to illustrate:
Example #1:
The sticker price of a car is 15000 dollars. You make a down payment of 25% and you are asked to make 60 monthly payments
of 197 dollars.
Question #1: What is the amount to be financed?
Question #2: What is the deferred payment price?
Down payment = sticker price × 25%
Down payment = 15000 × 0.25 = 3750
Amount to be financed = sticker price − down payment
Amount to be financed = 15000 − 3750 = 11250 dollars
Deferred payment price = Down payment + all monthly installments
If a monthly installment = 350, then 60 monthly installments = 60 × 197 = 11820
Thus, deferred payment price = 3750 + 11820 = 15570
The car was worth 15000 and you ended up paying 15570 dollars!
Example #2:
The sticker price of a car is 35000 dollars. You make a down payment of 9000 dollars and your tradein value is 8000 dollars. You are asked to make 48 monthly payments of 398 dollars.
Question #1: What is the amount to be financed?
Question #2: What is the deferred payment price?
Down payment = tradein value + 9000 = 8000 + 9000 = 17000
Amount to be financed = sticker price − down payment
Amount to be financed = 35000 − 17000 = 18000 dollars
Deferred payment price = Down payment + all monthly installments
If a monthly installment = 398, then 60 monthly installments = 60 × 398 = 23880
Thus, deferred payment price = 17000 + 23880 = 40880
The car was worth 35000 and you ended up paying 40880 dollars!
Test your knowledge with the quiz below:



Jan 12, 22 07:48 AM
This lesson will show you how to construct parallel lines with easy to follow steps
Read More
Enjoy this page? Please pay it forward. Here's how...
Would you prefer to share this page with others by linking to it?
 Click on the HTML link code below.
 Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.