How to calculate sales tax

To calculate sales tax of an item, simply multiply the cost of the item by the tax rate.

Exercises # 1:

You buy a car for 20,000 dollars and pay 5% in tax. How much is tax?

Tax = 20,000 times 5% = 20,000 times 0.05

Tax = 20,000 times 0.05 = 1,000 dollars.

The cost with tax is 20,000 + 1000 = 21,000

Exercises # 2:

You buy a house for 400,000 dollars and pay a tax of 6%. How much is tax?

Tax = 400,000 times 6%

Tax = 400,000 times 0.06 = 24,000 dollars

The cost with tax is 400,000 + 24,000 = 424,000 dollars.

Exercises # 3:

The list price of a scientific calculator is 100 dollars.If you get a price discount of 15% and pay 5% for tax, what is the actual cost of your calculator?

First, find the price after the discount

Discount = 100 times 15% = 100 times 0.15 = 15

Sale price = 100 - 15 = 85 dollars

Tax paid = 85 times 5% = 85 times 0.05 = 4.25

Actual cost = 85 + 4.25 = 89.25 dollars.

You will get the same answer if you compute the tax paid first and then compute the discount.

Recent Articles

1. Optical Illusions with Geometry

Oct 22, 18 04:14 PM

Take a good look at these optical illusions with geometry

New math lessons

Your email is safe with us. We will only use it to inform you about new math lessons.

Recent Lessons

1. Optical Illusions with Geometry

Oct 22, 18 04:14 PM

Take a good look at these optical illusions with geometry

Tough Algebra Word Problems.

If you can solve these problems with no help, you must be a genius!

Everything you need to prepare for an important exam!

K-12 tests, GED math test, basic math tests, geometry tests, algebra tests.

Real Life Math Skills

Learn about investing money, budgeting your money, paying taxes, mortgage loans, and even the math involved in playing baseball.